Συγγραφέας: Αγνή Δασκαλοπούλου
Ημερομηνία έκδοσης: January 5, 2022

Το 2000, ο Κάμερον Κρόου κυκλοφόρησε την ταινία που θα αναδεικνυόταν ως μια από τις μεγάλες εκπλήξεις εκείνης της χρονιάς: Σχεδόν διάσημος. Η ταινία, σε σκηνοθεσία και σενάριο του ίδιου του Κρόου, αφηγείται τις εμπειρίες ενός νεαρού άνδρα που ήταν αποφασισμένος να γίνει κριτικός μουσικής. Κατόπιν παραγγελίας, του επιτρέπεται να συνοδεύσει το συγκρότημα Stillwater , τα μεγαλύτερα είδωλά τους, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας παρουσίασης. Από μέσα, ο νεαρός γνωρίζει όλα τα μέσα και τα έξω αυτής της ζωής του σεξ, των ναρκωτικών και του ροκ εν ρολ, και αφήνεται να παρασυρθεί από αυτόν τον τρόπο ζωής, για να ανακαλύψει ότι σε βάθος χρόνου τρέξτε δεν είναι ότι καλύτερο. Επιπλέον, έχει χρόνο να ερωτευτεί τη χαμογελαστή και αινιγματική Penny Lane , μια νεαρή γυναίκα που πάντα συνοδεύει την ομάδα. Στην ταινία ξεχωρίζει ως «φίλη», αν και στην πραγματικότητα, το όνομα αυτών των κοριτσιών που ακολούθησαν την περιοδεία των αγαπημένων τους καλλιτεχνών είναι groupie .

Αυτός ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις με υποτιμητικό τρόπο , καθώς ένας γκρουπιέ θεωρείται κάτι περισσότερο από ένας θαυμαστής που έχει εμμονή με μια ομάδα. Η ιστορία αυτών των κοριτσιών που συνόδευαν καλλιτέχνες στις περιοδείες τους και έμπαιναν κρυφά στις σκηνές και τα ξενοδοχεία τους πηγαίνει πίσω αρκετές δεκαετίες, αλλά η ακμή τους έλαβε χώρα στις δεκαετίες 70 και 80. Penny Lane , το κορίτσι της ταινίας, έχει μια απίστευτη επιθυμία για τα μέλη του Stillwater, και θέλει να ζήσει τη ζωή μαζί τους, απολαμβάνοντας τη μουσική τους και τις δικές τους εμπειρίες. Ως περίεργο γεγονός, η ηθοποιός που υποδύεται την Penny Lane, Kate Hudson , έβγαινε με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα των Muse Matt Bellamy χρόνια αργότερα, και έτσι έγινε επίσημος γκρουπ. Γιατί υπήρχαν γκρουπ που δεν αρκούνταν απλώς στο να τσακώνονται με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Κάποιοι έγιναν ζευγάρια, ακόμη και σύζυγοι αυτών των μεγάλων ροκ σταρ. Άλλοι ήταν απλώς εραστές, ή σύντροφοι της περιοδείας , που τους φρόντιζαν και τους κρατούσαν ενεργούς ανά πάσα στιγμή. Η ιστορία των γκρουπ είναι η ιστορία του ροκ εν ρολ και φαίνεται ότι έχει ήδη βαρύνει στο παρελθόν, αν και σήμερα, αν ψάξεις καλά, μπορείς να τα βρεις ακόμα…

Τι είναι ένα groupie

Κυριολεκτικά, groupie είναι ένα άτομο που έχει μια φανατική εμμονή με ένα συγκρότημα, έναν καλλιτέχνη ή μια διασημότητα. Αυτός ο ορισμός μπορεί να περιλαμβάνει από εκείνους τους συλλέκτες δίσκων μέχρι τα κορίτσια που περιμένουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη στην έξοδο των ξενοδοχείων. Έτσι, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα γκρουπ ήταν κορίτσια που συνόδευαν μουσικούς στις περιοδείες τους, περιοδεύοντας μαζί τους σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι γκρουπ προσφέρθηκαν ως σεξουαλικοί εραστές για τις μπάντες, και σε άλλες ήταν απλώς συνοδοί που φρόντιζαν τα πράγματά τους κατά τη διάρκεια της περιοδείας. Στην πραγματικότητα, ο Ρόμπερτ Πλαντ, τραγουδιστής των Led Zepelllin, είναι γνωστό ότι διακρίνει μεταξύ των σεξουαλικών γκρουπ και των ομάδων μαμάδων , οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με τη φροντίδα των καλλιτεχνών, αντί να τους ικανοποιούν σεξουαλικά.

Η ακμή του στις δεκαετίες του ’70 και του ’80

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πρώτα γκρουπ έφτασαν στη δεκαετία του 1950, ειδικά με καλλιτέχνες όπως ο Chuck Berry ή ειδικά ο Elvis Presley . Ήταν τραγουδίστριες που πέρα ​​από το μουσικό τους ταλέντο, απέπνεαν ένα πολύ ιδιαίτερο σεξουαλικό ενδιαφέρον στο γυναικείο κοινό. Τα κορίτσια τρελάθηκαν στην παρουσία του, και όλα ήθελαν να είναι με τα είδωλά τους. Στη δεκαετία του ’60, η άφιξη συγκροτημάτων όπως οι The Beatles ή οι The Rolling Stones ανέβασαν τον θερμικό θαυμαστή σε ένα νέο επίπεδο. γκρουπ πολλαπλασιάζονταν έξω από στούντιο, ξενοδοχεία, ακόμα και αρχοντικά καλλιτεχνών, κοιμόντουσαν έξω μόνο για να πάρουν ένα αυτόγραφο … ή ίσως κάτι άλλο. Αν το κορίτσι ήθελε κάτι και οκαλλιτέχνης ήθελε να περάσει καλά…

Η ακμή αυτών των γκρουπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με τα μεγάλα ροκ και βαριά συγκροτήματα της εποχής. Led Zeppelin, The Eagles, Deep Pruple … Όλα αυτά τα μεγάλα γκρουπ έφεραν στο πέρασμά τους πολλούς τρελαμένους θαυμαστές που τους ακολουθούσαν σε κάθε συναυλία. Κάποιες από αυτές έγιναν επίσημες νύφες, μάλιστα, όπως συνέβη στην τραγική περίπτωση της Nancy Sprougen και του Sid Vicious, των θρυλικών Sex Pistols. Τις περισσότερες φορές, τα κορίτσια απλώς περνούσαν μια νύχτα με τον καλλιτέχνη που βρίσκονταν στο καθήκον, ο οποίος είχε έναν μπουφέ με ό,τι μπορείτε να διαλέξετε κάθε μέρα. Με την άφιξη του glam rock στη δεκαετία του ’80, ο όρος groupie έφτασε στην πραγματική του ακμή και τα κορίτσια θεωρούσαν ήδη τον εαυτό τους ως τέτοιο, αναζητώντας απευθείας σεξ με καλλιτέχνες .

Σεξ και παρέα για τα αστέρια

Το να γνωρίσεις το είδωλό σου και να απολαύσεις μια έντονη εμπειρία στο δρόμο είναι το όνειρο κάθε φαν του συγκροτήματος. Τα κορίτσια στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 δεν αναζητούσαν μόνο μουσική, σεξ ή διασκέδαση, αλλά να ζήσουν αυτή την εμπειρία στο δρόμο, με το ελεύθερο και πρωτοποριακό πνεύμα της εποχής. Πολλοί απλώς κυνήγησαν τους ερμηνευτές μέχρι να μπορέσουν να κοιμηθούν μαζί τους, διαγράφοντας ένα ακόμη σημείο στη λίστα τους. Υπήρχαν γκρουπ που καμάρωναν ότι ήταν με όλα τα μεγάλα αστέρια της εποχής, σαν να ήταν πρόκληση. Σε κάποια ηλικία, τα περισσότερα κορίτσια «συνταξιοδοτήθηκαν» και προσπάθησαν να βρουν έναν σταθερό σύντροφο. Άλλοι κατέληξαν εμπλεκόμενοι με ναρκωτικά ή πορνεία, λόγω της έντονης ζωής που είχαν κάνει.

Τι πρόσφεραν οι groupies στις ομάδες διέφεραν ανάλογα με το κορίτσι. Φυσικά, το σεξ ήταν ο κανόνας, γιατί τελικά οι καλλιτέχνες περνούσαν πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι και είχαν τις ανάγκες τους. Το να έχεις μια ομάδα όμορφων, νεαρών και αθώων κοριτσιών πρόθυμες να κάνουν τα πάντα για να σε γνωρίσουν και να είναι μαζί σου ήταν πολύ νόστιμο γλυκάκι για να το χάσεις. Το συνηθισμένο ήταν να συναντάμε ένα ή περισσότερα διαφορετικά γκρουπ κάθε βράδυ, αλλά μερικά από αυτά έγιναν απλώς ένα ακόμα μέρος της περιοδείας . Όταν ο καλλιτέχνης έπαιρνε κάποια αγάπη για αυτά ή χρειαζόταν κάποιον να τον «φροντίζει» κατά τη διάρκεια των συναυλιών, διάλεγε ένα από αυτά τα κορίτσια. Και μετά μπορούσε να συνεχίσει να κοιμάται με άλλους , χωρίς να κάνει τον πρώτο γκρουπ να ζηλέψει. Ήταν ο τρόπος για να απολαύσετε στο δρόμο.

Αυτοί οι θαυμαστές εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα;

Τοφαινόμενο γκρουπ έχασε αρκετό ατμό στα τέλη του 20ού αιώνα. Τα πράγματα άλλαξαν πολύ και αυτό το στυλ σεξ, ναρκωτικών και ροκ εν ρολ δεν ήταν πλέον τόσο ελκυστικό για τις μπάντες. Όλα έγιναν πολύ επαγγελματικά και οι καλλιτέχνες δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν τόσα πολλά πάρτι μετά την παράσταση, γιατί έπρεπε να το κάνουν ξανά την επόμενη μέρα. Ο φόβος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο HIV πιθανότατα έπαιξε επίσης ρόλο σε αυτή την πτώση. Ωστόσο, σήμερα μπορούμε ακόμα να βρούμε εκείνα τα κορίτσια που θα ήταν πρόθυμα να κάνουν τα πάντα για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Στην ποπ, τη ροκ ή τη ραπ, οι νέοι, ελκυστικοί σταρ δεν θα δυσκολεύονταν πολύ να βρουν γκρουπ πρόθυμους να τα δώσουν όλα. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα της συντροφικότητας και της σεξουαλικής ελευθερίας της δεκαετίας του ’80 είναι ήδη αδύνατο να επιστρέψει.