Συγγραφέας: Αγνή Δασκαλοπούλου
Ημερομηνία έκδοσης: October 14, 2020

Υπάρχουν μπάντες που καταφέρνουν να πετύχουν για μερικά χρόνια και στη συνέχεια να πέσουν στη λήθη. Καλλιτέχνες με μία μόνο επιτυχία, οι αποκαλούμενοι θαυμαστές, που απολαμβάνουν αυτήν την αξίωση για λίγα χρόνια και στη συνέχεια προσπαθούν να κυκλοφορήσουν νέους τύπους, διαφορετικά τραγούδια ή παρόμοια με αυτά που τους οδήγησαν στην επιτυχία. Η καριέρα τους περιορίζεται στο να θυμόμαστε για ένα μόνο θέμα, αλλά τουλάχιστον εξακολουθούν να είναι διάσημα. Στη συνέχεια, υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα που καταφέρνουν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο και να παγιώσουν μια καριέρα πολλών ετών, ακόμη και αρκετών δεκαετιών, με τεράστιες εκδρομές και εξαιρετικά άλμπουμ, που καταφέρνουν να ξεχωρίζουν στην εποχή τους.

Και φυσικά, υπάρχουν οι θρύλοι, οι μπάντες που ήταν η προέλευση ενός στυλ και που σηματοδότησαν όλους εκείνους που ήρθαν πίσω. Οι Who, The Beatles, Led Zeppelin, Deep Purple … και Pink Floyd, σίγουρα ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ. Το βρετανικό συγκρότημα, το οποίο εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, έγινε ένα πραγματικό μουσικό εικονίδιο για το ψυχεδελικό του ροκ, το οποίο αργότερα στράφηκε προς ένα πιο περίπλοκο προοδευτικό και συμφωνικό ροκ. Γνωστός ως αληθινός καινοτόμος όταν πρόκειται για ήχο, το Pink Floyd κατάφερε να σπάσει πολλά εμπόδια – και ειδικά τους τοίχους – για να μεταφέρει τη μουσική σε μια νέα διάσταση, με αξέχαστες ηχογραφήσεις και τραγούδια που μέχρι τότε φαινόταν αδύνατο στην εμπορική μουσική. Ήταν μια από τις πρώτες προοδευτικές ομάδες που πέτυχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουν πουλήσει σχεδόν 100 εκατομμύρια δίσκους, με περισσότερα από 200 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο. Μια μπάντα που σημείωσε ένα ορόσημο στην ιστορία επειδή ήταν συνολικοί καλλιτέχνες, όχι μόνο μουσικά, αλλά και στους βαθύς στίχους τους, στην εικόνα τους ως μπάντα, στις ζωντανές παραγωγές τους…

Οι αρχές του Pink Floyd και των μελών του

Το συγκρότημα σχηματίστηκε από τις στάχτες άλλων προηγούμενων συγκροτημάτων, όπως το The Tea Set, όπου τα τέσσερα μέλη που θα καταλήξουν να πάρουν το όνομα Pink Floyd το 1965, με τις πρώτες τους συναυλίες, ήταν ήδη εκεί. Ήταν Syd Barret στα κιθάρα και τα φωνητικά, Roger Waters στα μπάσα και τα κορσικά, Rick Wright στα πληκτρολόγια και τα φωνητικά υποστήριξης και Nick Mason στα ντραμς.

Αφού ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ, το The Piper at The Gates of Dawn, επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από την ψυχεδελική μουσική των The Byrds ή The Beatles, ο Barre εγκατέλειψε το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή David Gilmour, ο οποίος μοιράστηκε τα φωνητικά καθήκοντα με τους Waters και Wright. Θα ήταν αυτή η σύνθεση που θα επιτύχει παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ειδικά με δύο ορόσημα άλμπουμ, το Dark Side of the Moon και το Wish You Were Here.

Χαρακτηριστικά της μουσικής τους

Η μουσική του Pink Floyd καλύπτει διάφορες ετικέτες, που περιέχονται πάντα μέσα σε ροκ. Στην αρχή η ομάδα είχε μεγάλη επιρροή από το ρυθμό και το μπλουζ, για να γίνει αργότερα πιο κοντά στα ψυχεδέλια των τελευταίων Beatles. Για χρόνια, αυτή η πειραματική μουσική τους συνόδευσε, έως ότου η κυκλοφορία του The Dark Side of the Moon το 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα, με μακρύτερα και πιο περίτεχνα τραγούδια, σε αυτό που θα ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα του progressive rock εκείνη τη στιγμή.

Αυτή η ετικέτα θα ακολουθούσε επίσης αργότερα, όταν η μουσική τους έγινε πιο μπαρόκ και συμφωνική. Σε αντίθεση με άλλες κοντινές μπάντες, όπως οι Deep Purple ή οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd έμειναν μέσα σε ένα πιο κομψό ροκ και όχι τόσο σκληρά και γρήγορα. Ήταν μια αδιαμφισβήτητη επιρροή σε πολλές μπάντες που έφτασαν στη δεκαετία του ’70 και του ’80, μετά το επακόλουθο τους.

Ο παγκόσμιος θρίαμβός του

Αν και τα πρώτα τους άλμπουμ είχαν ήδη προσελκύσει την προσοχή και είχαν τοποθετηθεί ως ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα και πρωτότυπα συγκροτήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φήμη τους ήρθε μόνο με την εμφάνιση του μυθικού The Dark Side of The Moon, αυτό δεν ήταν ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από το όγδοο άλμπουμ του, και αυτό ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες με το να γίνει ένα από τα πιο στηρίγματα αυτής της γενιάς των αρχών της δεκαετίας του ’70, όπου το psychedelia αγκάλιασε το progressive rock .

Το άλμπουμ είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, για τραγούδια όπως Breathe, Time ή Money, που έφτασαν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Το επόμενο άλμπουμ, Wish You Were Here, έγινε επίσης παγκόσμιο hit, με εκατομμύρια αντίτυπα πουλήθηκαν Το συγκρότημα έκλεισε τη θαυμάσια δεκαετία του 1979 με το λανσάρισμα του The Wall, ενός εντυπωσιακού προγράμματος transmedia που περιελάμβανε μια ταινία, το ίδιο το άλμπουμ και μια περιοδεία με σκηνικό όπως κανένας καλλιτέχνης δεν τολμούσε να κάνει μέχρι τότε. Στιγμή.

Μουσικές επιτυχίες

Οι μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες του Pink Floyd βρίσκονται εκείνη τη δεκαετία του ’70, ειδικά στα τρία άλμπουμ που είχαν επισημανθεί προηγουμένως. Το Money ή το Time είναι υπέροχα τραγούδια για τη σύνθετη δομή και σύνθεση τους. Το Wish You Were Here, από το επώνυμο άλμπουμ, είναι μια ακριβής μελαγχολική μπαλάντα με ένα απολύτως τεράστιο σόλο κομμάτι.

Το Shine On You Crazy Diamond, από το ίδιο άλμπουμ, είναι μια αληθινή ψυχεδελική και επαναστατική τρέλα για μια ομάδα που ξεκάθαρα ξεχώρισε για πάντα. Και φυσικά, τα κομμάτια The Wall, όπως το Confortably Numb ή άλλο τούβλο στον τοίχο, εμφανίζονται σε κάθε μεγάλη λίστα κομματιών στο Η ιστορία του ροκ.

Διάλυση της ομάδας

Η δεκαετία του ’80 επέστρεψε πολλή κίνηση στο συγκρότημα, αποχωρήσεις διαφόρων μουσικών, μόνο οι Gilmour και Mason που απομένουν ως μόνιμα μέλη καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου, μέχρι επιτέλους, η ομάδα αποφάσισε να χωρίσει εντελώς στο 1996, αφού ο Waters είχε επίσης φύγει χρόνια πριν. Με την πάροδο του χρόνου, οι Wright, Mason και Gilmour συναντήθηκαν ξανά, χωρίς Waters, για να κάνουν κάποιες ειδικές συναυλίες.

Μετά το θάνατο του πληκτρολογίου, ο Gilmour και ο Mason ξαναρχίζουν τη δραστηριότητα πριν από χρόνια για να συνεχίσουν να κυκλοφορούν άλμπουμ και περιοδείες σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Waters, αφού ήταν μαζί με τους Queen, συνέχισε επίσης να αξιοποιεί το παρελθόν του στο συγκρότημα με πολλούς περιηγήσεις με τα πιο εμβληματικά τραγούδια του.